Peralada acollirà l’exposició ‘Antoni Campañà. L’endemà de la Retirada: Portbou, 1939’

Les imatges, que es podran veure del 6 de maig al 12 de juny de 2022 al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec de Peralada, van ser descobertes l’any 2018 en unes capses que el fotògraf amagà a casa seva des de 1939.

El Centre de Turisme Cultural Sant Domènec de Peralada, amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, inaugura una exposició d’Antoni Campañà (1906-1989), considerat un dels fotògrafs de guerra més importants del país. ‘Antoni Campañà. L’endemà de la Retirada: Portbou, 1939’, és un retrat de la complexitat de la Guerra Civil, i en concret de les petjades que va deixar l’exili republicà de l’any 1939 a l’Alt Empordà.

Les imatges foren descobertes l’any 2018 en unes caixes al garatge del fotògraf a St. Cugat del Vallès. Concretament es tracta de les instantànies que realitzà en un viatge a l’Empordà la primavera-estiu del 1939 un cop finalitzada la guerra a Catalunya. Un reportatge on fotografià la seva pròpia vida paral·lela que no transità. I és que, xofer de l’exèrcit de l’aire republicà, decidiria no seguir el camí de molts dels seus companys d’armes que marxaren cap a França.

Precisament en aquest viatge fotografiaria les restes que encara quedaven del pas de la guerra per la comarca, les estacions de tren destruïdes o inutilitzades -com la de Peralada a la que hi dedicà algunes instantànies producte de la seva fascinació pels ferrocarrils-, els ponts fets volar, els vehicles avariats o destrossats als marges de les carreteres i l’exultança dels joves soldats de l’Exèrcit franquista al Coll de Belitres. En definitiva, el seu jo paral·lel. No immortalitzà les fileres inacabables de fugitius dirigint-se a l’exili, tampoc els cadàvers de les víctimes de l’aviació rebel, sinó el que quedava d’una civilització derrotada: l’absència en forma de restes mecàniques.

A través d’una mirada estètica, Campañà ens obliga a prendre posició davant les seves fotografies. Ens commina a fer-ne una lectura crítica que trenca amb la simplicitat en no mostrar un discurs polític determinat.

L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 6 de maig a les 7 de la tarda, i anirà acompanyat d’una conferència i visita comentada a càrrec del comissari de l’exposició i Prof. de la Universitat Autònoma de Barcelona, Arnau Gonzàlez i Vilalta.

A més a més, com a activitat paral·lela, el divendres 20 de maig, a les 7 de la tarda, es projectarà el documental la “Capsa Vermella. La guerra infinita d’Antoni Campañà”.

L’autor
Antoni Campañà i Bandranas (Arbúcies, 1906-St. Cugat del Vallès, 1989) és un dels grans fotògrafs catalans del segle XX. Amb una dilatada trajectòria, la seva obra abasta la fotografia artística, la pictorialista, l’avantguardista i el fotoperiodisme, tot i que fou conegut sobretot per les seves fotografies esportives i turístiques.  Republicà, catalanista i catòlic practicant, va decidir amagar els milers de fotografies preses durant la Guerra Civil per evitar que fossin utilitzades per la propaganda franquista.