BERNAT MARBREJAT (Halyomorpha halys)

El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte invasor que actualment ja s’ha detectat a diferents poblacions de Catalunya. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. Si l’insecte es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor, però no pessiga a les persones ni als animals.

Per tal d’estar preparats i ben informats, el DARP, juntament amb l’IRTA i la Universitat de Barcelona han elaborat una Guia tècnica sobre aquest insecte, que pretén donar a conèixer la biologia d’aquest insecte, les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies d’aspecte similar, i els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a escala europea i mundial, i també a Catalunya.

Guia tècnica per a la identificació de l’Halyomorpha halys

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i per estar segurs que es tracta d’aquest bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui directament a l’espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, que està obert per rebre les notificacions ciutadanes. Des del DARP i l’IRTA es valoraran molt aquestes comunicacions per part de la ciutadania ja que els ajuda a conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al nostre territori i conseqüentment poder actuar en la seva prevenció.

EAtpHuFWsAAOOOQ.jpg large